Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 11:55 - Инсулин
Автор: anabolbg Категория: Спорт   
Прочетен: 1342 Коментари: 0 Гласове:
0



 Химическа структура

Инсулин - хормон, пептид, който се формира в бета клетките на Лангерхансовите островчета на панкреаса. Инсулиновата молекула се състои от две полипептидни вериги, които включват 51 аминокиселинни остатъци: А-верига, състояща се от 21 аминокиселинни остатъци и В-верига, която образува 30 аминокиселинни остатъци. Полипептидните вериги са свързани с две дисулфидни връзки чрез цистеинови остатъци.

Основната структура на инсулина е от различни видове, има някои разлики например като ролята в регулирането на въглехидратната обмяна. Повечето подобни на човешки инсулин например животинския се различава по аминокиселиненния остатък в 30 позиция при В-верига, животински инсулин и човешки инсулин - треонин; Говеждият инсулин се различава по три аминокиселинни остатъци. Веригите са свързани една с друга чрез два дисулфидни моста, а третият дисулфиден мост действа като връзка отдалечена за другите аминокиселини в А-веригата.

Инсулина придава значителен ефект върху обмяната на почти всички тъкани. Според тяхната химична структура, това съединение е някъде между полипептиди и протеини. Инсулинът се произвежда в панкреаса на животни и хора. В бета клетките на панкреаса се образува - проинсулин от 84 аминокиселинни остатъци. Инсулин - специфичен инструмент, който намаля  захарта, като също така регулира въглехидратната обмяна; осъществява повече поемане на глюкоза - амплификация на тъканите и помага да се превърнат в гликоген, улеснява навлизането на глюкозата в клетките на тъканите. Инсулинът придава и редица други позитивни ефекти: подобряване на гликогена в мускулите, има стимулиращ ефект върху синтеза на пептиди и протеини. В някои спортове лекарството е много ценено, защото се наблюдава ясно изразен анаболен ефект.

image
 

 

 

История

Основната функция на инсулина е да се придобие важния за организма енергиен клетъчен материал - глюкоза.

В случая, когато има недостиг на инсулин, клетките не са в състояние да метаболизират глюкоза в кръвта и тъканите и органите са изложени на енергиен глад. С недостиг на инсулин може да започне да се развива много сериозно заболяване (диабет).

Преди началото на XX век. диабетици умират още в детска възраст или преди пубертет, поради развитието на усложнения, причинени от заболяването, почти никой не е живял повече от 5-7 години след началото на заболяването.

За ролята на панкреаса в развитието на диабета учените го разкриха едва в края на XIX век. През 1869 г. в Берлин, 22-годишният Пол Лангерханс, като по това време е студент по медицина, провежда проучване с помощта на микроскоп. Той забеляза, че неизвестна клетка, която създава група от такива, равномерно разделя цялата жлеза. Въпреки това, функцията на тези клетки, които след това са кръстени на студента Лангерханс още не е установена напълно.

Първият човек, който успешно прилага инсулина за лечение на пациенти е канадския физиолог Фредерик Бантинг. Той се е опитвал да създаде лек за диабета много дълги години, защото двама от неговите най-добри приятели са починали от болестта. Още преди това, много изследователи, които разбират ролята на панкреаса в развитието на диабет, са се опитали да идентифицират веществото, което се отразява на нивото на кръвната захар. За съжаление, всички опити завършиха неуспешно.

Начин на действие (според производителя)

Инсулинът е средство, което понижава захарта и има способността да регулира въглехидратния метаболизъм; Той подобрява усвояването на на глюкоза и улеснява гликогогенния процес, освен това улеснява навлизането на глюкозата в клетките на тъканите.

В допълнение към предоставянето на хипогликемично действие (ниска кръвна захар), инсулинът има няколко други ефекти: повишаване на мускулния гликоген, стимулира синтеза на пептиди, намалява консумацията на протеини и други.

Действието на инсулина се придружава от стимулиране или инхибиране (потискане) на определени ензими; стимулирани гликогени, дехидрогеназа, хексокиназа; инхибира липаза, мастна киселина, която активира мастната тъкан.

Степента на биосинтеза и секрецията (освобождаването) на инсулин е зависима от глюкозата в кръвта. При по-високи концентрации се увеличава секрецията на инсулин от панкреаса

Действието на инсулин е пряко свързана с неговото взаимодействие със специфичен рецептор, разположен на плазмената мембрана на клетките. Инсулиновите рецептори навлизат в клетката, като това се отразява на процеса на фосфорилиране на клетъчни протеини;

Метаболитни ефекти на инсулин

Подобрява приема на глюкоза от клетките и други вещества;

Активира основните ензимите на гликолизата;

Повишава интензивността на синтеза на гликоген - инсулинът принуждава съхранението на глюкоза от клетките на черния дроб и мускулите чрез своята полимеризация в гликоген;

Намалява интензивността на глюконеогенезата - намалява създаването на глюкоза от черния дроб на различни вещества, които не са природни въглехидрати (протеини и мазнини).

 

Анаболно действие на инсулин

  • Влияе върху засилването на усвояването на аминокиселини от клетки (особено левцин и валин);
  • Подобрява движението на калиеви йони в клетката, както и на магнезий и фосфат;
  • Засяга усилване на ДНК репликация и синтеза на протеини;
  • Стимулира синтеза на мастни киселини и последваща естерификация - в мастната тъкан и черния дроб
  • Стимулира превръщането на глюкозата в триглицериди;

 

Антикатаболно действие на инсулин

Инсулинът инхибира хидролиза на протеини - намалява разграждането на протеини;

Намалява липолизата - намалява приема на мастни киселини в кръвта.

 

Видове инсулин, използвани в бодибилдинга

Кратко действащ инсулин

Бързият инсулин започва да действа в случай на подкожно приложение още в 30-та минута (в това отношение се прилага 30-40 минути преди хранене), като максималното му действие е 2 часа, след това той изчезва от организма в рамките на 5-6 часа.

 

Най-добър избор

Инсулин лиспро (Humalog) - полусинтетичен аналог на човешки инсулин.

Actrapid HM




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anabolbg
Категория: Спорт
Прочетен: 83226
Постинги: 22
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930